Tuesday, June 04, 2013

Berat Bertambah.

Assalamualaikum :)

Lately, aku ada timbang berat badan. cerita nya bermula apabila anak saudara aku yang da lama tak jumpa..it had been ages okay! pastu si atuk dan nenek ni suruhlah dia naik atas penimbang tu..kemudian dia naik la.. berat dia berapa ntah..kemudian suruh la pulak adik perempuan dia...tapi dia malu-malu..tak nak macam tu la kan..budak-budak bila da lama tak jumpa, jadi tak berapa nak mesra n tak kenal orang.

Jadinya, akulah mangsa si penimbang berat tu..dengan ckap "takde papae pun bila naik ni..tengok mak lang (which means me) buat.". n satu muka terkejut yang amat..lebih teruk daripada emotions dekat whatsapp tu.. dengan gaining 7kilos!! mase tu..mula la..ooo eemm gii...!! apakah???!

terus menerus..ingatan berbalik kepada karate. boleh dikatakan aku ni ada metabolisma yang tinggi akibat daripada rajin berkarate. si karate membuatkan badan kita fit wit muscles. tapi disebabkan rasa diri ni tak mampu nak bahagikan masa dengan kerja MRC, that society, again, i left karate. sedih woo..tahap ape...sekarang ni kalu makan..memang sikit2 naik..sikit2 naik badan. oh tidakk..

Hari tu ada jugak timbang berat badan masa Herbalife datang CFS, memang sumpah terasa dengan kata2 abang tu..yeah! untuk kesihatan kan..susahnya...hope sangat sem depan dapat masuk balik karate..tapi agak malula nak masuk balik karate yang dah tinggalkan berzaman tuuu..

Tak boleh nak salahkan mrc..kadang2 ada je event yang bertindih dengan karate..tu yang jadi serba salah tu..Allah..you know what is the best for me right? :)
Tapi..tu bukan point utamanya..!

Gaining weight is one problem. but gaining sins is another bigger problem!!

Pernah kita terfikir, kita dahulu pernah berada di suatu lorong lurus, lorong cahaya di mana penuh dengan keredhaanNya. tapi kerana melayan nafsu kita, melayan keinginan kita, kita jadi lalai..kita jadi seronok nak buat maksiat..seronok nak buat dosa.

Kenapa?

Kenapa kita seronok dalam keadaan lalai.?

Kerana kita nak bebas?
bebas daripada peraturan Allah yang menyesakkan?

Wahai kaum muslimah...pernah tak terasa bila kita tengah "period".. hati kita jadi kosong.ksong kerana tidak terisi dengan makanan rohani. kadang-kadang , masa ni la, masa ni la masa terbaik untuk kita lagha.

Tengok cerita korea berjam-jam.
marathon anime-anime jepun
baca novel jiwang tahap karat sampai tak ingat dunia.
bangun tidur bila matahari dah tegak atas kepala

Tu lah kita muslimah. bila jiwa kita kosong. 

Tapi bila hati ini terisi dengan mulusnya air suci, terasa jiwa ini tenang. Tak ke?

We tend to do more sins bila kita lagha, bila kita lalai.

Percayalah, bila kita terus tersedar, please hati..please..cepat2 bangkit..ingatkan kembali pada Allah..banyakkan ibadah padanya. sebab..kita tak tahu..kita mati bila..kita tak tahu ending hayat kita macam mana. kita tak tahu..allah nak matikan kita dalam keadaan macam mana, kita dapat redha allah atau tak..kita dapat syurga allah atau tak.

memang..memang kita malu bila nak mintak macam-macam kat allah lepas apa banyak dosa yang kita buat bila kita tengah lalai tu. memang pun.

kita harus ingat, allah itu, Maha Penyayang...dia terima taubat kita..dengan syarat.kita jangan buat lagi perkara yang sama macam sebelum ini.

Segumpal darah bernama hati ni memang mudah berbolak-balik..jadi mohon padaNya untuk tetapkan hati ni untuk terus tsabat atas jalannya..terus istiqamah padanya.

insyaallah :)

No comments: