Wednesday, December 26, 2012

Seloka Banjir der..


Langit menurunkan tangisannya
Menggelapkan langit
menutupi segala cahaya

Pabila hujan lebat
siaran Astro terganggu
habis semua plan holiday nak menghadap TV
apa lagi Facebook jadi pilihan alahai.

Sejuk yang mencekam jiwa
membekukan otak
sehingga malas nak mengambil wuduk
hanya tidur yang enak dilayan

Pabila hujan turun mencurah-curah
mula air naik menutupi atap rumah
masa itu barulah sebut Allah.. Allah

Pikirkanlah ke mana arah kita
waktu hujan turun inilah
masa kita untuk tadah tangan
berdoa padanya
agar termakbul semuanya
sebelum terlambat
sebelum ajal menjemput

Ingat life is short
Tapi akan panjang jika terisi dengan mengingatinya
jangan leka jangan lalai
hujan lebat
sejuk
ada hikmahnya.


" Dan tidak dinamakan kehiudpan di dunia
 melainkan permainan yang sia-sia 
dan hiburan yang melalaikan
 dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik  
untuk manusia yang bertakwa. 
Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir"
[Al-an'am : 32]







Monday, December 17, 2012

Cinta..terpisah ruang waktu

Kerna itu..
Allah hilangkan cinta itu
hilangkan keterujaan buat seketika
menjarakkan ruang dan waktu
antara kita
Demi menjaga kita
Demi memelihara kita
daripada dibelenggu dosa.

Namun,
Tatkala Allah hadirkannya kembali
hadirkan rasa cinta itu
rasa antara kita
pada masa Allah yakin dengan kita
yang sememangnya tahu
tahu akan kemampuan kita
kita sedar.

Wujud rasa tenteram
yang abadi selamanya
tatkala kalimah syahdu dilafazkan
membuktikan segalanya
kita dicipta untuk disatukan
pada masa yang telah dirancanakannya.


Tuesday, December 11, 2012

AMARAN BUAT LEPASAN SPM #smile :)


Assalam...

Haa..nampak ganas tak tajuk entry kali ni?? sori la..it is CRUCIAL..u olz adek2 kesayangan ku.saat lepas SPM ni la penting...yang akan membentuk kita masa hadapan..trust me.. and it is worthy if u olz ikut nasihat ni..seriously..damn serious.

*mohon ampun atas bahasa yang agak dahsyat..haha..

selepas entry utk lepasan PMR so entry ni dibuat khas untuk adek2 supaya dpt pengajaran daripada kisah saya dulu..muhaha.. 

First and foremost... (aiwahh cam buat karangan english..) Banyakkan doa dan solat dhuha.. sebabnya...rezeki itu ada pada tawakkal kita..kita da usaha kan..kita da buat yang terbaik kann untuk SPM..

walaupun nanti bila da masuk U tadenye sangat orang nak tanya "weh.kau dulu SPM brape ah??" .. Tapi SPM tu macam nak menujukkan tahap kita ni..da belajar penat2 dari sekolah rendah..masuk sekolah bagus pulak lepas tu..ni time kita nk Show Off..hehe ok yang ni merapu..

Yang penting result ni for Islam..for our Ummah..kalau kita as a Muslim dapat result bagus..dapat belajar kat tempat yang bagus dengan course yang kita memang nak..kita dapat bangunkan Islam what..means ekonomi kita..sosial kita..politik kita.. maka takdela lagi kita nak duk kejar McD... Nestle.. Starbucks..johnson n johnson.. buatan orang yahudi untuk mengorbankan saudara kita di sana..di bumi Palestin.. right?(yeah! solidarity for Gaza)



Dan insyaAllah dengan doa dan solat dhuha kita... kita akan dapat scholars yang bagus..interview yang tenang dan uni yang terbaik untuk kita..
So jaga hubungan kita dengan Alah..dengan orang sekeliling..nak marah tu..sabar dulu.. istighfar.. :)

Next.. buat benda2 yang berfaedah..isi masa lapang..jangan biar masa kosong. Warning! jangan biar kita isi Hari2 kita dengan lepak ngadap TV.. layan korea.. ngadap FB.. Twitter..jangan dan jangan.. sebab ape??("akak lydia" ni marah sangat!!da abes exam pon...ni la masa kita utk enjoy!!) 

Adek2 sekalian..hee..pengalaman saya la kan.. pada mulanya memang rasa..cam bosan da..tak tahu da nak buat ape..penat da rehat..bagi kerja boleh takkkk? sampaikan rasa nak ulangkaji balik abende subjek2 SPM dulu...tapi lama2 hari2 duk mindset nak2 lagi lepas dapat result..nak rehat..ngadap TV..lama2 kita jadi MALAS.. dah tak rajin da ..kita berada di zon selesa dan ni BAHAYA..amaran BAHAYA.. utnuk campus life kita nanti..untuk masa2 akan datang..sebabnya..kita rindu untuk berada di zon selesa..dan akan buat bende tuh..duk tido..rehat memanjang... jangan..so tolong avoid buat kerja tak berfaedah..

my suggestions are:

1.     Buat lesen (haha semua nak buat benda nih)
2.     Hadiri kelas2 bahasa..cam English (muet tak perlu lagi kot..nanti korang akan ambil jugak..) n Korea (sebab dah minat sangat kan_hehe)
3.     Pergi kelas2 kemahiran cam komputer ke Adobe Photoshop ke..fotografi ke memasak ke..kelas jahitan ke.. (for girls la kan ni la masanya untuk prepare jadi isteri solehah yang berkebolehan kann xD )
4.     Hadiri la kem2 motivasi..or preparation before masuk U ke..
5.     Kerja yang halal dan sesuai  (nanti kat U banyak pakai duit..so simpan duit bebanyak..peace yo!)
6.     nak best lagi kita cuba buat hobi baru yang tak pernah kita buat.. (ehem2..yang elok la..jangan duk merokok ke ape pulak..ahaks).. Cam tulis blog ke.. tulis cerpen ke.. buat chocolate..buat brooch ke..jual tudung ke.. mane tau boleh buat duit kan... 

Dan lagi sebenarnya sangat penting la untuk SPM leavers.. banyakkan bukak internet..nak carik pasal SCHOLARSHIP..lebih2 lagi lepas dapat result..kalau sebelum result bole je nak search pasal course yang sesuai untuk diri kita..cam nak jadi doktor..so ape cabang2 dia..kat uni mane nak apply.. job scope die macam mana.. kene selalu GOOGLE..



Penting jugak untuk korang isi borang UPU tuh leklok.. buat strategi siket... contohnya macam saya.. saya dah tahu da result saya tak memungkinkan untuk dapat course2 critical cam Medic dan memang tak nak pun..haha.. so apply la uni yang saya nak awal2..letak la UIA yang first dengan course yang saya nak Sains Kesihatan Bersekutu.. yang penting masuk dulu UIA.. nak tukar course kang lain cerita boleh je.. so kalau korang taknak amik diploma..letak kat bawah2.. dan strategi die..kite tahu Uni mana kite nak masuk..course ape yang kita rasa layak untuk kita... jangan pikirkan sangat banyak pesaing ke ape...rezeki tu ALLAH yang tentukan..tak ke gitu?tapi agak2 la tau..

Lagi..haih..banyak pulak pesanan..hehe.. sila tekan button LIKE pada page Afterschool.my kat facebook..bukan nak promote ke ape..tapi that page helps a lot!

Kene selalu jugak rajin2 kan diri pergi Karnival jom Masuk U..(untuk dapat idea what it is..KLIK SINI) kompom..banyak.. benda yang korang rasa sebelum ni tahu..tapi sebenarnya banyak lagi yang tak tahu..dan jugak Karnival Pendidikan Mara..

So..hampir kesemua yang saya cakap ni memang preparation physically la sebelum masuk U.. tapi Rohaninya...kena tambahkan..kene kuatkan..tingkatkan Iman... tasyji' kan niat ..!

Mari kita semua muhasabah balik..dan lakukan perkara2 ni.. supaya dalaman kita turut sama Kuat sekuatnya fizikan dan mental Kita untuk hadapi dunia luar..dunia Universiti..dunia yang lebih mencabar~~~

  • Banyakkan baca quran dan maknanya..dalam kata lain Tadabbur Al-quran..masa banyak derr..
  • tambahkan yang fardhu dengan yang sunat..eg: solat2 sunat.. puasa2 sunat..
  • Baca hadis2 rasulullah...tak dapat nak hafal tak pe..slow2.. baca.faham.amal.
  • Baca bahan2 ilmiah..selain novel2 cinta la kan.. banyak je novel2 islamik..buku2 islamik cam Gen Q.. :D
  • Untuk muslimin.. pergila masjid2 surau2..apa la salahnya..kalau kat asrama kita takut Badar tulis nama kita kalau tak pergi musolla..laju je turun musolla..kenapa kita tak cuba amalkan kat rumah pulak ? sejuk hati ibu mengandung :)
  • Try la yang mana da hafiz tu...teruskan baca quran dan menghafaz..yang tak  pernah nak hafaz2 ayat quran ni..kita try..pelan2 nanti bolehla..insyaAllah..cam cuba juzuk 30 dulu ke..
  • cuba kalau bukak TV tu dengar AL-Kuliyyah ke..bukak TV al-hijrah ke..dengar tazkirah...semestinya kita rindu tazkirah kawan2 kita kat sekolah dulu2 tazkirah ustaz ustazah...kan.. nak best bukak you tube..search Ustaz Azhar Idrus.. mesti best..insyaAllah
Alhamdulillah sebenarnya bermacam benda yang kita boleh buat..kan...  Tapi yang baca entry ni..mesti ada aktiviti yang lagi best nak buat kan.. tak pun..ada jugak yang tak berkemampuan nak buat semua benda kat atas yang da saya list kan..kadang2 faktor keluarga atau faktor kewangan yang tak membenarkan kita buat perkara2 yang kita nak.. 

Jangan risau la..saya pun tak de lesen kereta lagi dik oi..haha..bila ntah nak amik..ni la padahnya...hoho

Tapinya..boleh je habiskan cuti ni dengan tolong family..jadik kakak or abang yang baik buat adik2..tolong 'prepare'kan diorang sbelum nak gi sekolah ke.. tolong family kemas rumah... masak ke.. hoihoi ni la masanya untuk kita cuba jadi suami isteri yang baik..latihan nak kahwin kann..(hhaaha kawin je tau kak lydia ni!!)

Lagi best kalo korang buat jadual harian..so that korang tak lalai..buat la mutabaah amal yang mana kat situ boleh 'list'kan.. ibadah2 untuk harian macam solat 5 waktu..solat2 sunat..mengaji quran.. solat dhuha.. :)


 [ Dan hendaklah di antara kamu ada segolongan orang yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh berbuat makruf, dan mencegah dari yang mungkar. Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung ]
3 : 104


Papepun..wish korang the best la untuk result..untuk melayar kehidupan lepas ni..jangan culture shock sangat dapat relax puas2 kat rumah..jaga diri.. ^_^


#rindugilezamansekolah: KI terchenta

wassalam..
salam sayang, kak lydia
(ex-skbd_ex-tesmal_ex-kisas)

Friday, December 07, 2012

Besar yang Kecik

Assalam..

Hari ni tetiba nak gelodak balik semua stuff2 lama yang tahap gaban lama.... sampai la aku terjumpa banyak gile buku2 nota.. n those books weren't unfamiliar with me.. they "were" my best friends when i "was" small..

and bila bukak balik..baca apa yang aku tulis dalam those buku2.. ekali baca.. WHAT THE.....

serious tak caya apa ke jadah yang aku penah tulis dulu..sangat2 tak percaya..

mesti tertanya2 apakah..apakah yang what the..sangat tuhh..??

Firstly..aku tulis diary.. ok fine semua orang pernah tulis diary whaattt...tp yang paling lawak nye..tak sangka la aku punya diary tu so sad sangat...mostly tulis benda yang karut marut..yeah budak kecik tahu ape..benci girl ni...sedih benda tuh... then..

I realize that as we grow elder and older... we tend to become more understanding... memahami those things why they happened.. why must we accept those circumstances.. isn't it? kata mudah MATURED.. (pronounce it properly.. its "me-cu-ed" xD )

Secondly, kata2 motivasi yang pernah aku tulis time kecik..yeah..mase tuh nak UPSR..aku ada satu buku nota..yang kat dalam tu aku tulis semua jadual sekolah aku..jadual harian aku..target2 aku..sekolah mana SBP mana.. MRSM mana... yang aku nak pi lepas UPSR.. hebat...serious aku tak sangka yang aku pernah tulis benda tuh semua..aku seorang yang sangat bermotivasi..!yeah (aku bukan nak angkut bakul der...)

TAPI as time passes... aku terpikir kenapa aku tak jadi macam dulu...setiap kali cuti memang ada jadual yang aku buat...so tak bazir masa.. dan aku Ikut jadual tu..kenapa sekarang tak.. jadual ada...tapi sekadar contengan kat buku nota..kenaaappaa...aku terpikir.. kenapa tak bermotivasi sangat nak dapat pointer tinggi untuk sem...rasa lemah sangat.. jangan salahkan society yang kau join kat CFS..its all about you Lydia!

dulu-dulu time kecik kita tak paham..kita bajet kita hebat..kita cakap dalam hati... "eh.aku da besar la..tak payah la nak ajar..".. Tapi hakikatnya.. bila kita da besar kita tengok orang yang lagi kecik daripada kita dan kita akan cakap dalam hati "weh..dulu aku kecik lagi rupanya..tak paham pon. bajet je besar.. tak sangka kenapa aku kene pikir macam tu dulu.."

Walaupun macam tuh..kengkadang kita tak pikir yang sebenarnya ada jugak kita punya attitude or pemikiran kita tak seiring dengan umur kita..kengkadang masih kebudak-budakkan.. kengkadang macam oldies (oppss) haha..

Sebenarnya tak tahu apa yang aku bebelkan sekarang ni.. bercampur baur.. lepas jumpa buku2 zaman kecik2..zaman tok kaduk.. lepas kene marah dengan mak..(sape yang tak pernah, rite?) lepas baca buku Hlovate, Contengan Jalanan..n the Video 11th Hour..sambil tulis belog dengan dengar lagu Shahir, Aku yang Berdosa..

Sekarang aku paham yang bila kita besar kita jadi malas..kita cepat takut dengan sekeliling.. tapi kita paham..kita paham..dengan situasi2..tak nak buat da benda2 yang tak masuk akal..tapi bila nak menghadapi Tembok masalah tu..kita jadi malas.. Kita malas nak keluar dari Zon Selesa yang kita hari2 hadapi..bila ada cabaran..kita tak nak ambil..biar di takuk lama..now I get it!

So macam dalam kata2 yang pernah aku tulis...dan terjumpa tadi.. "Life will never be the same..life is changing.. so go MOVING on UP !"

Dalam kata2 cerita korea yang aku pernah habis tengok jugak.. "Life is Short.." kita kena do somethimg to live our life...tak ke? der..cerita korea pun ader pengajaran jugak...cuma kita kena bukak mata hati kita..kann...

Tuesday, November 06, 2012

Hey hey si Cinta datang lagii

Assalam semua..

huh..bergetaarr rasa hati ni.. rasa macam nak luruh.. one word

APAKAH????

ok fine..Lydia jatuh cinta lagi..na na na na na..

stop it!

it wasn't laa..

ok apa yang kau "apakah" sangat lydiaa??

It was a story from my beloved friend.. ok ni bukan nak pecah rahsia ke apa..n ini bukan rahsia poon.. cammna nak cerita..

ex to my best friend chat di fb kepada my best friend yg lagi sorang.. n then he that boy asked..

"single ke da berpunya?"
apa nak jadi..? (dalam kepala lagu old school..apa nak jadi..apa nak jadi..smpai skrg tak kawen lagi...alala)
ok cukup.

apa nak jadi zaman sekarang ni.. tak cukup lagi ke nak kapel..? tak serik2 lagi ke...tolongla..jangan rosakkan sahabat2 aku..

ok fine lydia kau cakap macam kau baik sangat..macam malaikat..

astaghfirullah.. sape la saya nak sedarkan semua..who knows me.. she knows my past..

and pada saat ini.. saya teringat satu post kat group fb CFS..

"A man needs a woman who has good past and a woman needs a man who has good future."
yes! itu benar sekali..tepat..tapi ada kalanya..kita buat salah..dan kita da tak nak buat da..da tau pangkal jalan..so..tak boleh nak menghukum seseorang especially women based on their past..isn't it?



Dan pada ketika ini..kita tau sebenarnya kenapa mereka mereka ini..nak sangat meletakkan status "engaged"  walhal..tidak minta izin pada parents..pada the One who is up there..

kenapa mereka mahu sangat berpunya..dalam istilah lain "kapel"...bercintan-cintan..dalam hubungan yang tidak sah..

Mereka ini sebenarnya..dan sebenarnya kekurangan kasih sayang...aduhai..rasa ingin dihargai oleh orang lain..padahal..

KITA ni tak sedar akan kewujudan cinta.. akan Chemistry yang ada pada kita dengan si Pencipta..Allahuakbar.. kita ni lebih dan LEBIH dihargai oleh Allah tu..sayang kita sangatt.. sangatt.. tapi kita je yang tak sedar dan mungkin sedar tapi kita buat tak indah ignore kan je...

(SURAH AL-ANFAL : 2) 
Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah  mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah.
 
Kita cuba muhasabah balik.. fikir balik.. kita jadi gementar..gemuruh.. kerana msg..sms yg dihantar si dia...si lelaki itu..si gadis itu..

Adakah kita berasa macam tu jugak pabila kita mendengar bacaan al-quran..membacanya...menghayatinya..?

Saya tak sururh anda semua bagi tahu saya.. tapi jawab..dalam hati.. saya juga..sedang ketika ini.. Muhasabah.

Apakah kita pabila bersama-sama dengannya si tampan itu..si ayu itu.. kita rasa bahagia..macam Dunia ini Ana yang punya.. macam apabila makan goreng pisang panas dengan air Teh di waktu petang di kala hujan lebat yang mendinginkan.. seindah itu kah? seselesa itu kah?

Meski selesa meski bahagia sekali pun.. LAYAKKAH kita pada yang tidak halal itu? sedangkan udara yang kita hirup ni pun...oksigen ni pun..Badan kita ni pun.. Allah yang punya.. kita ni hamba Dia.. hamba Allah.. sahabat2 yang dikasihi sekalian..



Huh..

Tarik nafas..hembus..tarik lagi..hembus...dan tarik lagi...hembus..perlahan..

Kalau sekalipun diri kita ni memang dah tak tahan sangat dah.. tak tahan nak kahwin..sampaikan nak kapel bagai.. SABAR dulu..sabar..

tak lama pun...mengecap yang HALAL tu lgi INDAH.. daripada yang haram lagi berdosa terang-terangan tu..sayang oi..

berdoa kat Allah bebanyak..ringakan Jodoh kita..solehkan diri kita dulu.. banyakkan fuluuss dalam poket dulu..baru nak gi pinang anak orang..baru nak gi cop anak dara orang..

Pikir jauh..ok?


A001
Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya - zuriat keturunan - lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu.

(SURAH AN-NISA' : 1)


Sunday, November 04, 2012

Memang da bersarang

Assalamualaikum guys...ahahha

ok fine... da bersarang... da berhabuk tahap gaban belog ni ...ntah papae la...blogging sgt...tp ta update..

ok so sorry... (haha bajet cam ramai je bace belog 'underdog' ni..hehehe)

insyaAllah will try to update at least once a week... 

sebelum ni agakkk busy dengan MRC... haaa apakah MRC?? (its Mahallah Representative Committee) and what is Mahallah?? die cam hostel la camtuh...next entry le nak citer banyak pun..huhu

Sape yg da lupe where am I studying right now...is Centre for Foundation Studies (CFS) International Islamic University Malaysia... huhu..

so bz dgn exam lagi...memang bukak je fb..tp nk menulis blog tuh agak malas..so keep updating status fb je la...

haaa.. jangan tanya kenapa tak buat Twitteerr... for me.. memang la bagus ada dat such Twit..twit.. bagai.. tp it will bring more negative impacts for me lha.. again..For Me.. 

kenapaa??

sebab..diri yang hina ni suka stalk2 ni..so..dari menghindarkan diri daripada tau bnyk keburukan org lain (means unnecessary things) cukupla dgn FB je..heee~~

 btw... buat ape nk tau pasal those Artis bagai..sedangkan banyak lagi Sahabat2 Rasulullah n even Rasulullah sendiri un kite tak kenal sangal lagi... Tak ke gitu??

hehe...so whats inspiring me to try keep updating my blog more is... saya teringat kata2 Hilal Asyraf bila dia datang CFS (again refer atas what is CFS.. =P ) for Ifthar..buka puasa untuk Ramadhan baru2 ni dia cakap..

"menulislah.. start dari sekarang.. "

Dia cakap dia start menulis (bukan pandai menulis..tau.. means.. tulis novel bagai kot ) start umur 18..( n I am 18 ).. n whats inspiring him to write is..because.. He wanted to get married with the one he loved.. kalau xde duit...cammna nak kahwin kan..nak kahwin..kene pandai urus diri..kena pandai memimpin..kena berfikiran terbuka...matang.

dan tengok sekarang... macam mana berjaya nya dia.. 

So sorry sangat..bukan nak bangga2kan dia..but that is the reality.. n sape yang tak kenal who is Hilal Asyraf.. he is a novelist..islamic novelist..

and maaf sangat2 bukannya nak cakap saya menulis kerana nak kahwin..haha...memang tak la.. menulis kena dari Hati... (sambil letak tangan kat dada..hehe).. HATI....


Jadinya..insyaAllah sy akan update..^^ yeah chaiyok!

Thursday, June 28, 2012

culture shock ke aku?

Bismillah :D

Waa...tadi baru balik dr karate...seriously..hari ni ta sepenat last 2 days.. yg tuh ampai pukul 11.40pm baru blik kot...ni kre ok laa..11.20 da balik...aduyai....

Tadi saya da la datang lambat... masuk2 tanpa apa2 stretching...tetibe kene masuk group seniors....ooh tidakkkk.. yes i'm blue belt...tapi da lame tinggal kot... 6months++.. seingat last taraining before trial spm kot...huh..memang la..+,+

Melihatkan diri yang agak kerdil..physically...Allah ..je yang tahu... tak sangka training die camtuh..tadela nk kata kasar..tapi berbeda la dengan sekolah dulu...a little bit gentle kann...wa..seriously culture shock siket...

Dalam masa yg sama ada jugakla muslimin satu kelas dan satu sekolah dan satu karate yang join jugak.. rasa nak cakp je kat die.."musliminnn...paham tak perasaan muslimat sekarang ni cammne'???huh"  boleh pulak time nk kasi abnde name "kick" ntah td in japanese... die boleh pulak cakap "nak rendah lagi ke?"*means tangan yang dituju untuk disepak*can't express it* adoyai tahu la diri ni pendek je....takyah la tanye...aaa... seriously nk nanges je tadi...tapi cuba kuat n kuat jugakk..

Balik bilik emo semacam je...haha...kesian waniy n masturah sebab kene belebel dgn saya,,,sorila sahabat2..hehe

cfs iium - kisas <3



Mood: maaf untuk ketidaklanjuran tidak menulis dan mengupdate blog dalam jangka masa yang agak panjang...Campus life kot....hehee

Wednesday, May 30, 2012

Tabik spring~~ to him!! ^^

Assalamualaikum :)

Haa..semalam, sape tengok Masterschef Selebriti? Sedih kan..sob3. Mejar Dr. Faiz terkeluar untuk minggu ni..waa seriously sedih ar.. 

(x effect pape un kat kau lydia.. = ,=' )  

kriikk~~krikk~~ bunyi cengkerik...

Beliau sebenarnya memang pandai masak...tengok je ar kessungguhannya! Memang tabik ar~~


credit to FB Masterchef Malaysia

One thing yang saya adore sangat kat Mejar Dr. Faiz is his smile..charming koott..hehe maafla for my future husband who had read about this ~(o.o~) Dr. Faiz tetap senyum dan senyum meski dalam kekecohan kumpulan dia..dalam kene buat ujian cabaran tuh lagi..dan semasa dia tersingkir masih lagi senyum.. Tambah lagi..(hoho macam buat karangan BM..hehe) beliau memang think postive la! Ingat lagi dia cakap yang mungkin saya olah siket ni..hehe 

" memang sebak..memang sedih tinggalkan yang lain. rakan2. Tapi tu je la yang buat saya sedih.. Tapi sebenarnya banyak lagi benda lain yang patut saya gembira..."

 Means kat sini..the precious moments that he had in Masterchef Selebriti memang terbaeek ar..sampaikan dia tak perlu pikirkan sangat pasal penyingkiran sebabnya..dia banyak happy moments with the others.. "Mejar Dr Faiz..if you read my blog..hehe..betulkan andai saya tersilap..huhu"

Totally memang saya adore sangat kat Dr. Faiz.. Nampakla ciri2 seorang angkasawan yang hebat..tak mudah putus asa,, kental jiwa.. Fuhh.. terbaik! thumbs up to Dr. Faiz (Y)..



credit to FB Masterchef Malaysia





MooD: sedih lepas ni mesti da jarang tengok Masterchef da... sob3 UIAM here i come!!




Tagged: sokong  Tomok  Karl Shafek  Dr Fazli ^^

Tuesday, May 22, 2012

Gathering CFS IIUM Ganu

Bismillahirrahmanirrahim :)

Alhamdulillah kelmarin, 20 Mei dak2 terengganu yang bakal masuk UIA ada gathering..huhu.. hebat kan..?! tak masuk u da ader gathering.. :D special thanks to seniors brothers n sisters yang sudi luangkan masa untuk kitorang..buat programme cam gini.

Generally, gathering yang dibuat ni nak dedahkan tentang Arabic Placement Test (APT) n English Placement Test (EPT) yang akan diduduki oleh semua warga baru Centre for Foundation Studies (CFS) IIUM..huhu... test2 bagai ni..akan menentukan berapa tahun study kat CFS either 1 year or 2 years..

So.. saya, Aqilah (yang diterbangkan khas dari jauh..hehe..) and Aimi (ex-TEMAL yang bijak pandai) ke sana..dengan naek BAS yang break down..haha.. punye awal da tunggu kat stesen..last2.. 8pg lebih jugak baru sampai basnyer.. dan da sapai KT nk naek bas bandar yang cantik tu..ke Library KT.. Satu hal jugak nak menunggu basnye..

credit to encik google

Sesampainye kat library..da pukul 11!!! gile lambat.. orang da stat pukul 10 lebih tadi..haha.. seyes ar malu nak masuk Terengganu Language Center tu..! so dengan tersipu2 malu.. menge"call" akak Nur Liyana yang baik hati..cakap malu nak masuk..hehe..then die bawak la kitorang masuk.. seats memang da tak de..tapi brothers and sisters yang sangat cool bagi kitorang tempat duduk.. thanks..!! :D

credit to brother Helmy di group CFS FB
Memaang ramai sangat yang ada dalam bilik tu..around 80++ memang Ganu-ian je le yang menguasai CFS nanti..haha..da masuk tu..dengar la talk oleh seniors..talk pasal EPT memang da habis..tapi tapela.. at  least masuk is better daripada tak masuk langsung...

Da habis semua tuh.. seniors "story morry" la pasal CFS.. excited nak masuk..hehe. syok habis! walaupun duk kat belakang sekali..tapi seronok la..tak tipu..!

Lagi..diorang ada jugak cerita pasal GATE (Gabungan Anak TErengganu) kat CFS.. lain2 negeri pun ader jugak..rasanye Terengganu lagi advance kot..huhu..siap da isi borang lagik.. n dengar la talk oleh brother timbalan pengerusi... agak terkejut..pakai jaket KISAS yang femes dalam kalangan muslimin KI. so...die ex-KI la kirenye..tak pernah perasan pun sebelum ni..yelaaa..tak kan nak usha muslimin...apela..

credit to brother Helmy di group CFS FB

Ada jugak seniors bagi nasihat..insyaAllah..supaya kita tak hanyut...
"jadilah ikan di lautan" ^_^

Dan di akhir perjumpaan tu..akak2 banyak kali mintak maaf sebab tak seperti yang dirancang.. Takpe akak2.. kitorang da cukup happy da.. Terima kasih akak2 sebab sudi luangkan masa kat kitorang..sharing moments dengan kitorang :DDD thankss a lot!! 






MooD: debar nak exam..nak kene bukak buku balik ni! cuak2 =.=

Wednesday, May 16, 2012

Terjawab suda :)

Assalamualaikum..

Entry kali ni..nak cerita la siket kan...apa hala tuju saya..selepas entry yang yang saya buat hari tuh..mendapat komen2 yang bernas daripada kawan2 dan akak2...sayangg korangg!! <3 <3 <3

So selepas result SPM...mencari2 identiti...mengharkan yang terbaik dari Ilahi..alhamdulillah..result matrik keluar..and dapat Matrik Melaka..for only 1 year programme..science stream..

Ok..la..not bad..tapi hati kuat mengatakan..dari dulu lagi..memang tak nak masuk matrik..jangan paksa..huhu.. 

so tunggu la offer untuk UPU pulak..bagai nak raakk tunggu result asasi...acam ape je...malam tuh ukul 12 malam da tunggu depan lappy..nak check punya hal..last2 hm..kene tunggu pukul 12 tengah hari...hukhuk...tunggu punya tunggu...pergi la laman web nye..dan ini hasilnya...Alhamdulillah..



First time tengok tuh...alhamdulillah..ok..UIA..ok... meski hati teringin sangat nak masuk USIM macam sy pernah mention dalam post sebelum ni..tapi saya tahu..ni yang terbaik yang Allah kasi.. so melalui asasi ni..saya akan meneruskan kepada Dietetik untuk Ijazah nanti.. ok la tuh :) dan yang lagi syok sahabat saya yang rapattt sangat...pun dapat course yang sama...so..dialah penyelamat.. (Allah Maha Penyelamat ^^) kalu idak..."terpaksa" kena tukar ke asasi Farmasi...thanks Hajar.. Alhamdulillah. :D

Disebabkan saya da lama sangat duk KL...so tiba la masa nak balik rumah...huhu..then malam tu..bukak je fb..sume duk citer pasal result MARA.. dalam hati "ala..tak yah check la lydia..ko bukan mintak pun" tapi di sudut hati yang lain.."check je le..mane tau dapat.."

then...



Daaa...sudahh...asal tetibe dapat ni..??masyaAllah... terus menerus hati berdetik..(kuasa Solat Dhuha..rezeki Allah ni)

Memang pelik la..sebab saya tak hantar sijil pape pun..tk hantar essay..tak hantar borang papae..seriously.!

Saya rasa serba salah sebab orang yang betul2 minat..betul2 buat essay hantar kat MARA..tapi tak dapat...tak tahu nak jawab komen apa kat diorang..even ni baru Interview..

Dan kepada sesiapa yang belum tahu..especially..my friends..teachers... n Miss Yuha.. saya tak pergi Interview tuh..sorry sangat2 saya menghampakan kalian..tapi itu adalah keputusan terbaik..

Sebabnya..malm tuh jugak.. saya buat sitikharah..dan hasilnya..menunjukkan saya tak pergi..saya redha meski saya nak pergi uh semata nak dapat pengalaman..tapi saya takott pulakk..kalau dapat kanng.. tak pasal2 dapat pergi Overc..course TESL.. bukan tak nak amik TESL..tapi biarla saya tumpu on..UIA je...

Jadinye...tak dela pengalaman nak share kat blog ni pasal interview Mara..nak share yang DQ..malu...le..bukan orang yang layak..hehe.


So doakan saya..insyaAllah bergelar MAHASISWI di PUSAT ASASI UIAM PETALING JAYA untuk bidang SAINS KESIHATAN BERSEKUTU.. :) 


InsyaAllah..lepas abes asasi ni..sambung untu Bachelor of Dietetics with Honours.. insyaAllah.. :)

Planner after that? food technologies...insyaAllah..

Mungkin diri ini masih hangat mendengarkan kalimah2 daripada orang lain yang nak ambil tesl..tapi die tak dapat n saya dapt..dan saya melepaskan peluang tu..dan sekarang saya mendengar orang nak ambil dietetics..tapi tak dapat..sebab tak kena dengan result upu nye..n saya berpeluang..n hati ini masih sedih mendengar apabila orang terdekat menghalang mengambil dietetics...

i know.. ALLAH KNOWS THE BEST.. saya akan teruskan cita-cita saya untuk jadi PAKAR PEMAKANAN..selagi DIA MEMBERKATI jalan hidup ini..membuka ruang untuk ke arah itu...so saya tak peduli orang lain nak cakap ape..saya tetap pada jalan ini..
thabit qalbi..ala taataik..jihadik..fi sabilik..

Monday, May 14, 2012

ERAT 2012

Assalamualaikum :)

Huhu..da agak berhabuk belog nih..bukan ape. saya ke kem Eksplorasi Remaja Ambang IPT (ERAT 2012) yang dianujrkan oleh IKRAM dan MASJID TUANKU MIZAN AINAL ABIDIN, Putrajaya..pada 25-27 April.





Haaa... kem ni..boleh la dikatakan best jugak..penat kowt..

Masa first2 sampai memang tak kenal orang..so cepat2 call kawan satu KisaS dulu.. memang cam assabiyah ar mula2..denagn geng2 kisas je..dah saya tak kenal orang.. Diorang yang join nih mostly adalah dari IKRAM sendiri..kinda IKRAM TEENS..bagai.. and diorang sebelum ni pun pernah jumpa sesama sendiri..sebab banyak kem sebelum2 ni..adn diri ini rasa terasing..muahaaaa... T.T mujurla..pandai bawak diri..siket2,,sob3

ONE LOVE

Aktiviti ni macam Ice-Breaking ar lebih kurang.. tapi lain ar daripada yang lain..sebelum ni kem2 tadela pulak cara dia macam ni...lebih harmoni..mungkin? hehe.. kene pandang sesama rakan..in pair la kirenye.. then..main2 senyum TIGA..tanya khabar.. touch the nose....usap2 pipi...peluk..n say "Saya Sayang Awak" then ulang2 kat orang lain..then kenal2..lukis gambar bagai..ok la..not bad..oho..




UNIVERSITI IDAMANKU

Then, aktiviti dalam kumpulan..tapi sebelum tuh..macam biasa la kan..bahagi2kan kumpulan.. At first, saya di kumpulan 1.. then ok la..suka gila ar dengan group tuh..walaupun takde rakan satu kisas sekali..tapi bersyukur ar..ada hikmah la kan..Allah letak kat group tuh..lagipun... tengok ahli2 dia..cam peramah je..seronok ar..dengan akak Faci yang best.. tapi by then..disebabkan akhawat ramai sangat..so kene bentukkan group lain.. then apa lagi..geng2 yang da kenal..dari Ikram jugak sebelum ni..buat ar satu group..then..tak pasal2 saya kene tarik join diorang..memang rasa nak nanges da..tapi kena pandai ar cover..huk..nasebla..ada kawan jugak kt group tuh.. annoying kat saya..haha..

Aktiviti ni nak suruh kita fikir universiti apa yang kita nak..ok for me it's not that hard.. sebab masa kelas BI yang pergi time cuti dulu memang ada kena fikir pasal language centre project pun..so konsep dia lebih kurang sama je la..





PERSONALITY TEST SUPER EXTRA OLEH DR ADNAN

Melalui aktiviti ni..kitorang cam kene buat personality test.. n apa yang saya buat..huu..memang tak menjurus langsung ar dalam bidang engineering or medic..haha.. selama nih kalau buat pun memenag tak de passion langsung pada medic..n its reality...that i'm not born to be a doctor..haha...

Kemudian ceramah oleh Dr. Adnan..memang menyiapkan mental saya untuk mengahadapi dunia dan kehidupan di university ar.

[1]
Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,
[2]
Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya;
[3]
Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia;
[4]
Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu);
[5]
Dan mereka yang menjaga kehormatannya, -
[6]
Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela: -
[7]
Kemudian, sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian, maka merekalah orang-orang yang melampaui batas;
[8]
Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya;

InsyaAllah.dalam entry yang lain saya huraikan ye apa yang Dr. Adnan bagitau..hehe..banyak sangat nak tulis kat sini...nanti jadi malas pulak nak baca..heee~

XPLORACE @ PUTRAJAYA

Ahaha..ni memang extreemee gile.. rasa macam da masuk Amazing Race je.. bayangkan la..dari pagi dalam pukul 9.00 lebih sampai maghrib kowt.. tu kumpulan kitorang ar..kitorang group first..huhu.. tp yang lain2 yang lambat tuh.. ada yang sampai isyak.. aduhai.. penat sangat... dehydrated.. Satu Putrajaya pusing.. 

Dari Masjid Besi..ke Bangunan Pentadbiran.. ke.. Alamanda.. ke..tengah2 jalan raya near TNB..haha.. ke Masjid Putra.. ke Bangunan Proton.. ke Muzium Warisan Pertanian ke Millenium Tower.. dan akhirnya barula balik semula ke Masjid Besi.. fuhh..

Memang banyak sangatt.. kejadian yang sangat mencabar kesabaran saya.. kadang-kadang saya merintih.."kenapalah aku duk dalam group ni" .."kenapalah aku kena ujian macam ni".. "kenapalah sahabat-sahabat buat aku macam ni"..those kenapa dan kenapa... 

Tapi saya segera kembali pada Nya..kerana saya tahu.. ALLAH SAYANGKAN SAYA..sebab tu Allah uji saya..kerana saya sebenarnya KUAT..kuat mengharungi ujian yang Allah berikan..dengan ujian ahli-ahli kumpulan..sesatnye..tak jumpa tempatnya..Allahuakbar.. Allah menguji Kesabaran saya yang selama ni saya seorang yang agak baran.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..

JEJAK IPT

Kemudian..pada malamnya ada aktiviti yang akan mendedahkan peserta kepada bidang-bidang yang kita nak ambil di Universiti nanti. Banyakla senior2 dari macam2 U dan bidang datang untuk bagi talk  kat kitorang. Diorang akan bahagi-bahagikan group ikut bidang yang kita nak la. And for me.. disebabkan masih kecelaruan identiti.. saya duk dalam group SC.. memang jauh sekali untuk duduk dalam group medic..haha

Akak yang dalam group saya tu..memang best ar..share banyak benda pasal science. And ada jugak akak yang ambil Teknologi Makanan kat USIM..memang best sangat...sebab saya actually memang minat pun nak ambil Food Technology..memang saya idam-idamkan nak bukak halal food industries..DOAKAN saya ye.. doakan saya dapat USIM TAMHIDI SC N TECH ye..amin.. 

Fly?? one day..for master and PhD..one day..insyaAllah.. with hubby mungkin..hehe :D

LANGKAH MENUJU JAYA OLEH PROF DR. ABDUL LATIFF

Prof ni memang sangat hebat..sangat inspirational.. bagi ceramah yang mana kita akan berfikir ke hadapan..bukan untuk dalam masa ceramah tu je..tapi untuk masa hadapan.

"Something in life makes a different."

"You can also be excellence."

"Shame of you kalau orang di Palestin boleh lagi pergi ke sekolah pasahal ada hujanan bom menimpa.. Malu kalau pelajar Malaysia ponteng kelas.."

"Be a superb leader. a superb people.."




SO itula yang dpat sy kongsikan :) perjalan kem yang sungguh bermakna..memberikan persediaan mental dan fizikal buat saya bakal MAHASISWI... :D

EX-KISAS DI ERAT 2012 (MUSLIMAT JE..hhehe)







p/s:post ni da lama dalam draft..lupa nak post..teruk betol penulis belog ni kan..=.=' heee~~

Saturday, May 12, 2012

Kerana 50 sen Untung 5 ringgit

Assalamualaikum :)

Ahhha..da lama gila tak update..saya ni macam orang yang hanya update pada hujung miggu je...hee yee kee...^^ so hari ni nak kongsi sebuah cerita yang amat menarik...untuk dijadikan teladan.. untuk kita sentiasa berasa cinta Allah ada kita..hambanya.. :)

_________________________________________________________________

Cerita ni bermula di suatu petang..pabila sedang ber"FB" (zaman sekarang benda tuh ajella..)

Aishah: " Hana jom pergi pasar malam hari ni.. Ye la sebelum gi masuk U..lps2 ni x jupe da"
Hana: "Beres je..sekarang ke?"
Aishah: "Boleh gk"
Hana: "Nanti dalam pukul 5.45 tunggu depan Pok Eng Tein ea.."(it is a supermarket actually)
Aishah: "Dah awk gi dengan pe?"
Hana: " Jalan kaki. Da biasa da.. dekat je pun"
Aishah: "oo..ok"


Jadinya mereka pen berjumla depan Pok Eng Tein. Then, daripada situ diorang lintas jalan ke pasar malam. Diorang usha2 baju..usha2 tudung..tapi kinda window shopping je la.. 

Kemudian mereka bergerak pula ke gerai2 jual makanan... Diorang berhenti di sebuah gerai jual apam balik..

Hana: "Akak.. nak telur special satu"
Akak tu: "ok..kejap ye"

.......................................

Hana menghulurkan not RM10. Namun makcik yang jual bersama akak tu memulangkan baki RM7

"Waa..baiknya makcik ni..sedekah kot 50 sen tu" hati Hana berbisik...
Hana: "Erm acik.. bukan 3.50 ke?
Makcik: "Eh ye la..maaf ye.. Terima kasih nak"

"la..tersalah ke..tapela.."hati Hana berbisik lagi..

Da habis ronda-ronda situ diorang nak balik..on da way nak blik...

Hana: "Eh..ada jual t-shirt muslimah la.. jom singgah jap"
Aishah: "Beres2.."
Hana: "Waa..yang ni lagi lawa..ada saiz pulak.tuh..tadi tade.... Emm..akak..ni berapa ringgit ek?"

Sekujur (eh betol ke nih..hehe) wajah tu berpaling...

Hana: "Eh..Nasuha!! Waa..tak sangka jumpa kat sini..Ni kedai Mak ke?"
Nasuha: "haa..kedai mak..dah Hana dapat u mane?"
Hana: "UIA..alhamdulillah. acikk.sy kawan nasuha ni ha.."
Makcik: "..oh..nanti sabung mana Jordan? "
Hana: "hehe takdela..UIA je.. ni berapa ek harga dia.?"
Makcik: "kalau XS ni RM25 je..kalu yang besar siket RM28..Nak saiz ape?"
Hana: " Haa..saiz ni pun ok da makcik.."


So disebabkan takde duit kecik..terpaksa la dia keluarkan RM30..

Makcik: "takpela..kawan Nasuha kann.. makcik kasi RM20 je la.."
Hana: "eh..ye ke ni.. waaa.terima kasih mak cik.. Alhamdulillah"

_________________________________________________________________
THE END


Haa..tu la kisahnya.. Sebenanrnya..kalau kita jujur dengan apa yang Allah nak uji kat kita sebelum ni.. sudah pasti Allah akan membalasnya dengan ganjaran yang lagi besar..

Ala lydia setakat RM 5..ape cer...

MasyaAllah.. itu rezeki..rezeki yang Allah kurniakan tu lebih berharga daripada nilai wang ringgit yang diterima...

Lagi satu.. nak dimurahkan rezeki..kita kene selalu bersedekah...jangan kedekut..jadilah pemurah.. sebabnya..

"Orang yang memberi lebih mulia daripada tangan yang menerima.."



Waallahu'alam.:)

Friday, May 04, 2012

Friday, I'm in LOVE

Assalamualaikum (:

Ahaaa..di pagi Jumaat yang mulia ni..hehe.. bukan nak cerita pasal drama Fridy, I'm in Love yang baru dimainkan di TV9..lakonan Qi Razali.. Zoey.. Ryzal dan Aiman Hakim Redza.. bukan..hehe..absolutely bukan..(tapi cerita tu best kan? mengarut je..hikhikhik)

So hari ni nak cerita pasal KELEBIHAN HARI JUMAAT :D (aa..aa... jangan stop reading my entry..baca dulu..dan anda kan fell in love with sunnah Rasulullah SAW) ^^

Sebelum tu..tengok video ni..syok!



Haa..tengok da?? Kepada yang tak nak tengok video ni..sebab nak upload lambat dan lembap macam siput..kat bawah ni..saya dengan ikhlasnya mengeluarkan point2..sunnah2 Rasulullah SAW.

1. Mandi sunat hari Jumaat

*Memang mandi tu harus je..tapi sekiranya diniatkan kerana Allah..kan dapat pahala...

*Disunatkan untuk kita memakai pakaian yang baik.. nak2 lagi kalo yang pakai warna PUTIH..sebab Rasullullah suka warna putih.. :)

*Lagi..bolehla kita memakai bau-bauan..wangi-wangian...minyak atar.. tapi bagi GurlGurl.. jangan sampai menarik perhatian manusia bernama Kaum Adam ni. nasihat saya is..pakai perfume..letak bawah tudung..get it??hehe

*Sunat juga untuk kita memotong kuku..gunting bulu2 yang dibolehkan...kening janganla. Allah laknat nanti..tau..


2. Keluar ke Masjid

*Digalakkan untuk kita semua ni..berjalan kaki ke masjid..insyaAllah.. ada ganjarannya..

*Bagi kaum Adam yang menunaikan solat Jumaat tuh..pergi awal..masuklah ke masjid sebelum iamm naik ke mimbar.. haa..yang bekerja tu..keluar la cepat2 dari ofis.. Yang duk menjual..menjaja kat tepi masjid tu..haa..bersiap sedia tutup gerai awal2..jangan da nak solat..baru masuk..lepas tu..ada kes pulak.. da abes bagi salam..terus keluar..alamak aiih.. doa la dulu..kita kan nak berjaya dalam perniagaan kita..jangan sombong dengan Allah...pohon keampunan dan rezeki daripadanya.. ye? kan lagi macho macam tuh...orang nk membeli dengan kita pun..rasa best je..sebab muka penjual tenang..suci je..hehe

*Solat tahiyyatul masjid

*Beri perhatian kepada khutbah yang disampaikan.. segarkan diri..tahan mata daripada tidur..Tahan!.. tau penat.. (eleh lydia kau tak pernah pergi solat jumaat..tak bekerja macam kitorang ni..tau ape kau..) hehe..eloo2 saya pernah okey solat Jumaat..dalam keadaan yang letih jugak..tapi kena la bertahan.. memang khatib tu..nada suara dia sama jee..memang mengantuk tahap gaban...tapi cuba la ambil pengajaran..ambil isi2 khutbah dia..tahan siket je mengantuk tuh..siket je..lgipun kita kan nak tunggu untuk berdoa antara 2 khutbah tu kan.. :)




3. Sunnah pada hari Jumaat dan Malam sebelumnya

* Membaca surah Al-Kahfi.. haa..baca surah ni.. insyaAllah kita akan dilindungi daripada fitnah dajjal.. Memang panjang surah .. tapi pandai2 la..bahagikan2.. contohnya.. 2 muka sura setiap kali lepas sola..alhamdulillah..da cukup 5 kali..abes da baca..tak susah pun..cuma kita je yang susahkan.. 

* Banyakkan berselawat kepada Rasulullah SAW. Barangsiapa yang berselawat ke atas Rasulullah SAW satu kali.. Allah akan berselawat ke atasnya 10 kali.. waa..hebatnya ganjaran yang Allah berikan.. sekiranya kita cintakan Allah..kita kena cintakan Rasulullah jua... baru la kehidupan nih bermakna..tenang je..sebab Allah rahmati hidup kita.. InsyaAllah..Rasulullah SAW pun akan beri syafaat kepada umatnya yang selalu mengingatinya..

* Banyakkan berdoa..insyaAllah.. ada satu masa padi hari Jumaat ni..akan ada masa..Allah perkenankan doa kepada kita..jangan sombong..jangan ingat kita ni besar sangat..Allah lagi besar.. Allah yang ciptakan seuanya.. Allah yang bagi rezeki kat kita.. so banyakkan berdoa.. 

"…berdoalah kamu kepadaKu, nescaya akan Kuperkenankan bagimu…"
                                                                                  ( Al Mu’minun : 60 )


Kesimpulannya.. Friday, I'm in LOVE to do sunnah Rasulullah SAW.. hehe.. (:
 

Thursday, May 03, 2012

KLIBF 2012

Assalamualaikum cinta (: hehe tiru 7 petala cinta pulak..

Alhamdulillah pada hari pekerja yang lalu..huhu macam buat report sekolah je..haha.. Saya, my abang and my aunt ke Kuala Lumpur International Book Fair di PWTC..huhu.. 

Dalam ke"pack"an manusia..pada hari pekerja..memang ar cari pasal pergi tarikh tu..masalahnye tuh je yang free...huu~~ (bajet je..heh) Memang dam memang nampak kepala dan badan2 manusia je..buku memang tak la..da la diri ni amat kerdil..hoo

Jadinyer memang da set dalam kepala da ader target nak beli buku apa..cam Hilal Asyraf.. Faisal Tehrani.. dan nak sangat jumpa Amin Idris.. korang kenal tak diorang ni sape? haa..yang tak tau...ask for Mr. Google okaey?hihi

Tapi masalahnya..semua tuh tak tercapai targetnya..yang tercapai benda yang rancang last minute cam nak beli buku Fatimah Syarha dan jumpa Fatimah Syarha sendiri.. beli buku Ramlee Awang Murshid..dan.. beli buku Men are from Mars and Woman are from Venus.. 


Haaa...ni la buku2 yang saya beli.. (bila agaknya nak baca..hehe)


Alhamdulillah..bestt sangat dapat jupa Fatimah Syarha!! Nampak tak kepala kat belakang tuh?? Tu la Dr Farhan Hadi suaminya..dan sebelah yang nampak lengan je tu..Ustaz Zaharuddin...^_^

Sempat lagi saya habiskan buku Law of Attraction kat boot MPH..lupe nak ambil gambar buku tu..+.+ penulisnya Michael J Losier..buku tuh tak tebal sangat..tapi mahal kot..RM 49.90.. hehe.. tp memang best ar..!

So..kepada sesiapa yang belum lagi pergi KLIBF ni...cepat2 pergi.. cari ilmu..timba ilmu..there are more than 250 booths tau..tau..

:) :D (:





MooD: Buku tahun lepas dr KLIBF '11 pun tak abes baca lagi..=.='

Wednesday, May 02, 2012

What is our preparations?

Assalamaualaikum semua (:

Cuba teka by the next three months..kita akan sambut apa?? perayaan apa?? huuuuu.. apa lagi kan kalau bukan Raya Aidilfitri.. alhamdulillah..semua tahu tu..

Namun dan namun..sebelum menjelmanya bulan Syawal.. sudah pasti tibanya bulan Ramadhan...dan sebelum2 itu...adalah Syaaban dan Rejab.


So..What is our preparations?

Ahhaaa..bukan sibuk nak beli baju2 raya.. nak tempah awal..so that tak terburu-buru masa nak dekat-dekat raya..no..no..bukan tu..bukan..dan bukan.. (tapi kalau nak sediakan awl2 pun tape jugak..hehe :p)

Yang penting is persediaan kita nak masuk bulan mulia..bulan Ramadhan..bulan seluruh umat Islam menunaikan puasa selama sebulan..

Sebelum tuh saya nak bagi satu ayat daripada surah al-mulk ayat 2

A002

Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat);

Kat sini saya nak menekankan pada ayat "Ahsanu 'Amala" iaitu "yang lebih baik amalannya."

Saya bukanla alim ulama' yang hebat dalam mentafsir sepenuhnya ayat ini..tapi ini adalah apa yang saya dapat melalui ceramah yang saya hadiri.. hehe (:

Baiklah..adakah..Allah menerima "orang yang paling baik amalannya"?

Contohnya..kalau kita nak doa..doa sekali je..doa yang paling baik..
Kalau kita nak bangun tahajjud..sekali je sebulan..pastu buat sungguh2..
Kalau kita nak puasa sunat..puasa hari Isnin..sekali je..setahun..

Apakah begitu yang dimaksudkan sebaik2 amalan..?

Tidak..sahabat-sahabat..tidak.. 

Cuba kita renung seketika..

Kalau kita nak terrer Add Maths la contohnya..bab Log..
Apakah kita buat sekali je..soalan bab Log..dan lepas tuh kita da terrer da? kita da jadi paling hebat da?

Dan cuba kita bayangkan..kalau la kita nak pandai buat Baju kurung..
Adakah dengan sekali jahit je..kita memang perfect da cantik da osem da buat baju?

Tak kan..tidak..sama sekali..

Kita kena buat latihan Add Maths banyak kali..baru terrer..baru dapat A+
Kita kena try jahit banyak kali baju..cuba dan cuba..baru dapat buat baju yang osem..kan?

So do us..in doing ibadah.. 

credit to Doodle Dakwah

Apabila kita nak jadi orang "yang paling baik amalannya" kita kena jadi orang "yang banyak buat amalannya".

Jadinya dalam kita nak mengharungi bulan Ramadhan ni kan..kita kena start untuk buat ibadah2 sunat..contohnya..Puasa sunat..bangun qiammullail..

Supaya Allah terima kita..terima ibadah kita..

dengan syarat..kita IKHLAS..dan kita ikut SYARIATNYA..

Lagi..nak dekat2 bulan2 mulia ni.. jom berdoa..

"Allahumma balighna rejab wa balighna syaaban wa balighna ramadhan..aminn"
"Ya allah..sampaikanlah kepada kami bulan rejab..syaaban dan ramadhan..aminn"
 Waallahu'alam.. (: